Dit seizoen gaat er gespeeld worden met nieuwe spelregels. Een van de grootste veranderingen is dat de schotklok niet alleen teruggezet kan worden naar 30 seconden, maar afhankelijk van de situatie ook naar 20 seconden. 

Het kastje voor het resetten van de schotklok bestaat nu niet meer uit één knop, maar uit twee: een witte en een blauwe. Hieronder zullen wij uitleggen wat welke knop doet en wanneer ze gebruikt moeten worden. De rest van de bediening van de klok is onveranderd.

Afhankelijk van welk team balbezit heeft/krijgt klik je een knop in. Krijgt wit balbezit na een actie waardoor de schotklok gereset hoort te worden, dan klik je de witte knop in. Krijgt blauw balbezit of hoort hun schotklok gerest te worden, dan klik je op de blauwe knop. De klok zorgt er dan zelf voor dat de goede duur van de nieuwe schotklok wordt ingesteld. De bediening is dus niet ingewikkeld: alles werkt hetzelfde als vroeger, alleen druk je de kleur knop in van het team dat de “ge-resette schotklok” krijgt.

 

Zodra de speeltijd in de periode onder de 20/30 seconden komt geeft de schotklok deze waarde aan, schrik dus niet als hij niet reset. reset voor het begin van de nieuwe periode de schotklok, anders gaat deze af zodra de tijd gaat lopen in de nieuwe periode.

Indien de schotklok boven de 20 seconden is en hij teruggezet moet worden naar 20 kan dit gedaan worden door de knop van dat team ca 2 sec. ingedrukt te houden.
De schotklok-tijd kan gewijzigd worden door de speeltijd stil te zetten, de knop van het team in te drukken en de nieuwe speeltijd op het numeriek toetsenpaneel in te voeren.

 

TIP: Bij de 3de en 4de periode kan je het kastje omdraaien zodat de knoppen nog steeds bij dezelfde kant als de speelrichting horen.

TIP2: een timeout kan ook aangegeven worden op de klok. Door op de timeout knop te klikken gaat er een timer lopen die optelt tot een minuut. Op 45 en 60 seconden geeft de klok dan automatisch een signaal. Na afloop staat de klok direct weer klaar om de wedstrijd door te spelen.

 

Hieronder zijn de specifieke situaties aangegeven waarbij de schotklok gereset wordt. In de rechter kolom staat aangegeven of de klok naar 20 of naar 30 seconden wordt teruggezet. Afhankelijk van de situatie moet de knop kort of lang (ca 2 sec.) ingedrukt worden.

 

Situatie                                                               Nieuwe schotklok

balbezit wisselt van team                                            30 sec.

schot op doel – aanvallend team houdt balbezit         20 sec.

schot op doel – verdedigend team krijgt balbezit        30 sec.

uitsluiting – minder dan 20 sec resterend                   20 sec.

uitsluiting – meer dan 20 sec  resterend                     – (blijft zoals hij was)

strafworp – zonder wisseling van balbezit                  20 sec.

strafworp – met wisseling van balbezit                       30 sec.

hoekworp – zonder wisseling van balbezit                 20 sec.

doelworp – met wisseling van balbezit                       30 sec.

neutrale inworp                                                    30 sec.